Vloerisolatie

Wat de beste vloerisolatie is, dat is voor iedereen anders. Verschillende mensen hebben verschillende motivaties waarom ze hun vloer isoleren. Vloerisolatie is een product met heel veel variaties. Een vloerisolatie is niet te vergelijken met een bodemisolatie. Waar een bodemisolatie een ideale goedkope manier is om vocht te beheersen kan je met een goede vloerisolatie naast vocht beheersen ook comfort creëren en energie besparen.
Wat is voor u de beste keuze? Met een eerlijk advies helpen wij u hier graag mee.

De werking van vloerisolatie

Er gebeurt veel onder de vloer. Vaak komt er vanuit de bodem veel vocht en kou de kruipruimte in. Daarnaast liggen er onder de vloer vele leidingen. Verder is er veel warmte verlies dat vanuit de woning de kruipruimte in gaat

De warmte, dat de grond of kruimpruimte in gaat, is voornamelijk straling en geleiding.
De meeste warme lucht in de woning hangt immers aan het plafond niet op de  vloer.
Dit is dan ook de reden dat bij kruipruimtes en ook bij nieuw te storten betonvloeren op zand, het beste gebruikt gemaakt kan worden van slecht geleidende materialen met een lage warmte emissiviteit.

Een goede vloerisolatie is dan ook in staat om stralingswarmte te reflecteren of op zijn minst vast te houden, en geleiding te voorkomen.
In de isolatie toepassingen praten we dan voornamelijk over reflectie isolatie materialen

Tonzon vloerisolatie

Een van de door ons meest geadviseerde isolatiemethode is Tonzon Vloerisolatie.
Vloerisolatie met Tonzon is wat ons betreft een van de betere methode die toegepast kunnen worden. Tonzon vloerisolatie kan bij betonvloer en bij houten vloerconstructies.

Een Tonzon vloerisolatiesysteem bestaat uit een bodemfolie ter bestrijding van vocht in de kruipruimte en bestaat ook uit thermos luchtkussenzakken met een zeer goede isolatiewaarde, ook op het gebied van stralingswarmte.
De bodemfolie zorgt voor een droge kruipruimte met behoud van leidingwerk, en de themoskussens brengen comfort en energiebesparing.
Tonzon Isolatie heeft verre weg de beste garantievoorwaarden mits aangebracht door een door Tonzon BV vertrouwd verwerker.

Alternatieve vloerisolatie

In de isolatiewereld in Tonzon echt niet de enige keuze.
Voor het isoleren van de vloer zijn vele producten beschikbaar.
Enkele voorbeelden van alternatieven staan hieronder toegelicht

Isobooster vloerisolatie

Een andere zeer goede vloerisolatiemethode is Isobooster Vloerisolatie
Bij Isobooster vloerisolatie adviseren wij ook altijd gebruik te maken van een goede bodemfolie

Bij houten vloeren is er keuze uit rollen van 60 en 70 CM breed om in een baan tussen de balken in te isoleren. Bij Beton vloeren is de overlapping in het materiaal ideaal om naadloos te kunnen isoleren over grote oppervlakte.

Vloerisolatie met Isobooster kan zowel met de isolatiedekens tegen het plafond als met de isolatiedekens op de vloer. Dit laatste adviseren wij als er tegen minimale kosten maximaal geïsoleerd moet worden en /of bij beschadigde Kwaaitaal en Manta vloeren. Door de isolatiedekens op de bodem te plaatsen en de ventilatie aan te passen kan tegen lagere kosten toch een energiebesparing worden gerealiseerd, maar blijft de vloer ten alle tijden volledig inspecteerbaar.

Overige Reflectie isolatiemethoden

Buiten Tonzon en Isobooster zijn er nog veel meer reflectie isolatie methode.
De producten lijken veel op elkaar, zo is Trifoil een Tonzon clone, en Is er op het gebied van reflectie Isolatiedekens een behoorlijk grote keuze.
Te denken valt aan Isofoil, PIF, Actis, AlkaReflex
Eigenlijk zijn alle reflectie isolatiedekens en kussens onder de vloer een betere keuze dan Convectie isolatie methode. We adviseren echter met rede specifiek Tonzon en Isobooster.
Uiteraard zijn er situaties mogelijk die kunnen leiden tot een ander advies voor uw specifieke situatie.

PUR vloerisolatie

Een veel gebruikte methode tot isoleren is met PUR schuim. Het polyurethaanschuim dat gebruikt wordt bestaat uit 2 componenten, namelijk P (polyether polyol)  en MDI (difenylmethaandiisocyanaat). Dit mengsel wordt door middel van blaasgas opgeblazen tot een schuim. Diverse blaasgassen zorgen voor diverse verschillende soorten PUR, met hoge densiteit of lage densiteit.

De geblazen materialen worden in de reguliere markt onder allerlei verschillende namen verkocht. De naam PUR wordt vaak vermeden in verband met de slechte naam van PUR. Zie hiervoor ook https://www.meldpuntpurslachtoffers.nl/.
Bijna alle vormen van ter plaatse gemengd en gespoten schuim isolatie hebben hun oorsprong in een mengsel met P en MDI
Er wordt in de markt vaak stellig ontkent dat het iets met PUR schuim te maken heeft.
Milieuvriendelijk en op waterbasis zijn veel gehoorde kreten.
Toch blijven het allemaal producten op basis van potentieel gezondheid schadelijke materialen.

PUR is een convectie isolatie met beperkt rendement onder de vloer
Er zitten grote risico’s aan het gebruik van PUR vloerisolatie, omdat het vaak onverantwoordelijk wordt ingeblazen. Daarom adviseren wij dit alleen op de momenten dat het voor u duidelijk is welke risico’s aan het gebruik van dit materiaal vastzitten.

Glaswol vloerisolatie

Glaswol isolatiemateriaal is veel toegepast als vloerisolatie. Dit in verband met de eenvoudige verwerking en de lage prijsstelling. Indien Glaswol wordt toegepast als gevel of dakisolatie dan kan het materiaal met folies worden afgeschermd van de leefruimte. Bij vloerisolatietoepassingen is dit meestal niet mogelijk. Glaswol is een convectie isolatie met beperkt rendement onder de vloer. Daarnaast is Glaswol een heel gevaarlijk materiaal voor de gezondheid zie hiervoor het volgende artikel. Onder de vloer, maar ook in de rest van de woning is Glaswol dan ook niet onze eerste keuze.

Houten vloer isoleren

Vaak wordt er verwacht dat er een groot verschil is in het isoleren van verschillende soorten vloeren.
Toch is er weinig verschil in het isoleren van een betonvloer en in een houten vloer isoleren. Desondanks zijn er enkele isolatie materialen die (nog) niet onder houten vloeren toegepast mogen worden.

Veel producten die veelvuldig worden toegepast hebben geen verschil in werking ongeacht welke vloer je isoleert. Uiteraard zal je een houten vloer isoleren tussen balken en zal je bij een betonvloer isoleren onder de gehele vloer, maar bij een beton of houten vloer isoleren in de kruipruimte geldt voor bijna alle producten dezelfde verwerkingsrichtlijn.

Vloer isoleren zonder kruipruimte

Bij het isoleren van de vloer gaan we er veelal van uit dat we een vloer isoleren vanuit de kruipruimte. Toch zijn er veel woningen die geen kruipruimte hebben. Zogeheten op zand gestorte vloeren.

Een vloer isoleren zonder kruipruimte kan op verschillende manieren. Zo kan bijvoorbeeld de vloer worden gesloopt en na isolatie een nieuwe vloer worden gestort. Wij zien echter vaker de mogelijkheid benut worden om maar een deel van de vloer te vervangen voor een goede drukvaste isolatieplaat. Zo is een vloer isoleren zonder kruipruimte eenvoudig te realiseren.

PXA Nederland BV producent van Isobooster isolatiematerialen claimt dat Isobooster ook aangebracht kan worden onder een te storten betonvloer.
Hiermee valt in theorie de hoogste besparing te behalen, zeker als er ook vloerverwarming toegepast gaat worden.
hieromtrent zijn echter nog geen nadere onderzoeken bekend.

Wel of geen isolatie onder vloerverwarming?

Vanuit de installatiewereld wordt een vloerverwarming vaak aangelegd met een EPS isolatiemat waarin de vloerverwarmingsleidingen worden gedrukt. Ook wordt er veelvuldig een laag EPS met of zonder folie toegepast De aanname wordt veelal gemaakt dat het dan ook niet meer nodig is de vloer te isoleren.  Toch blijft er de vraag bestaan Wel of geen isolatie onder vloerverwarming?

De theorie is eigenlijk al heel helder, maar de praktijk geeft nog een duidelijker antwoord op de vraag

Een vloerverwarming is een massa verwarming. En massa straalt uit. Bij een radiator is uitstraling geen probleem. Aan de voorkant ontvangen wij de warmte, en aan de achterkant is eenvoudig een radiatorfolie te plaatsen om het opwarmen van de muur tegen te gaan.

Bij een vloer is dit eigenlijk hetzelfde. Daar is de achterkant van de verwarmingsplaat echter de gehele onderkant van de vloer. En dat betekent dat daar een soort van radiatorfolie op zou moeten zitten. Bij een vloerverwarming is het eigenlijk altijd noodzakelijk dat er gebruik gemaakt wordt van een goede reflectie isolatie. Alleen op deze manier kan de uitstraling aan de onderkant van de vloer worden voorkomen. Een standaard isolatie is veelal niet voldoende.

Zelfs bij nieuwbouwwoningen moet er goed gelet worden op de isolatie bij vloerverwaming. Hoewel hier wel volgens de letter der wet goed is geïsoleerd, is dit vaak niet gedaan met een soort van radiator folie. Trek in de winter het luik eens open. Is het warm onder de vloer, dan verlies je warmte, en kan er winst worden behaald.

 Informatie opvragen

Er wordt veel gezegd over alle soorten van isolatie eventueel in combinatie met vormen van ventilatie. En alle informatie op het internet maakt het er niet altijd makkelijker op. Bent u op zoek naar een gedegen en 100% onafhankelijk advies, dan zijn wij u graag van dienst.


achter elk advies zit een verdienmodel

Wilt u echt 100% onafhankelijk advies?.
Gratis onafhankelijk advies is meestal verkoop gedreven, en beperkt tot enkele producten.
Bij GGCW-advies betaald u voor onafhankelijk advies, en krijgt u de voor u echt beste keuze.