Infrarood verwarming

Infrarood verwarming is voor veel mensen een nieuwe manier van verwarmen.
De verschillende soorten infrarood kachels zijn echter al sinds de middeleeuwen bekend. Infrarood verwarming is namelijk niets meer dan een warm oppervlak met een goede uitstralingsmogelijkheid. Infrarood warmte is overal om ons heen. Tegenwoordig zien we vooral toepassingen als infrarood verwarming panelen, infrarood vloerverwarming, of infrarood wand verwarming.

Infrarood verwarming werkt vrij simpel. Er wordt een oppervlak verwarmd door onschadelijke straling. Dit voel je direct, vergelijk het met de straling van de zon. Naast dat de lucht wordt verwarm, worden ook je meubels verwarmd. De warmte wordt opgeslagen en ook weer uitgestoten, hierdoor blijft de kamer lekker verwarmd.

Voor en nadelen van infrarood verwarming

Infrarood verwarming is een goede manier om een bepaalde plek snel te verwarmen. Daarnaast is het gemakkelijk te monteren en na installatie ruik of hoor je het niet. Het onderhoud aan infrarood verwarmingen is laag.

Voordelen:

  • Klimaatneutraal
  • Gemakkelijk te monteren
  • Geen geur en geluidsoverlast
  • Weinig onderhoud benodigd
  • Voorkomt schimmel

Nadelen:

  • Nieuwe manier van verwarmen
  • Mogelijk meer elektra nodig
  • Draagvlak plafond bekijken

Infrarood vloerverwarming

Voor vloerverwarming wordt steeds vaker gekozen voor de eenvoudig toepasbare Infrarood vloerverwarming systemen. Deze dunne folies, of linten kunnen onder nagenoeg elke vloer geplaatst worden. Ook onder echte houten vloeren. Water gedragen warmtesystemen hebben vaak veel extra hoogte nodig, freeswerk, of moeten in bijvoorbeeld zandcement vloeren worden ingestort.
Infrarood vloerverwarming kenmerkt zich door zijn eenvoudige plaatsing, op een bestaande vloerconstructie net onder de afwerkvloer. De maximaal temperatuur die vloerverwarming geeft is 40 graden Celsius. 

Infrarood vloerverwarming past dus bijna altijd. Sommige van de vloerverwarmingssystemen kunnen ook worden toegepast als infrarood wand verwarming. Door de hogere plaatsing in de ruimtes is er minder convectie verlies en een hoger rendement haalbaar. Installatiekosten zijn wel wat hoger.

Infrarood panelen

Op wanden en plafonds kunnen infrarood panelen worden opgehangen of ingebouwd.
Infrarood panelen zijn platen die warmte uitstralen, en zo een ruimte volledig of een gedeelte van de ruimte tijdelijk kunnen opwarmen.
De maat en temperatuur van een paneel in combinatie met de totale massa en het uitstraling coëfficiënt van de plaat bepalen de hoeveelheid energie die kan worden overgedragen. Zo doen staal platen het aanmerkelijk beter dan aluminium platen.

Infrarood panelen zijn er in vele soorten en maten. De meest gebruikte zijn standaard witte panelen. Maar er zijn ook spiegel infrarood panelen, foto infrarood panelen, schilderij infrarood panelen, nano infrarood panelen keramische infrarood panelen en glas infrarood panelen 

Infrarood panelen zijn geschikt voor elke binnenruimte. De plaats bepaalt wel hoe je de warmte zal ervaren. Panelen aan het plafond zijn meer geschikt voor energiezuinige volledige ruimteverwarming. Panelen voor aan de muur zijn meer geschikt voor tijdelijke bijverwarming. Voor infrarood verwarming is de badkamer bij uitstek een plaats waar je hier heel goed rekening mee moet houden

Een infrarood paneel is anders dan een radiator of gewone verwarming. Een radiator is gemaakt om een groot gedeelte van de lucht te verwarmen, dit heeft als gevolg dat er veel warme lucht opstijgt en verloren gaat. Bij een infrarood paneel is dit anders, deze is gemaakt om een aangewezen plek te verwarmen en niet alle aanwezige lucht. De warme lucht die hierbij verloren gaat is aanzienlijk lager. 

Infrarood verwarming badkamer

Infrarood verwarming in de badkamer is een ideale verwarmingsbron om comfort problemen op te lossen. In de badkamer kan worden gekozen voor een paneel aan het plafond. Omdat je van boven uitstraalt, is het niet handig deze locatie te gebruiken voor direct opwarming van het lichaam. Je warmt dan alleen de hoofd/haar en schouders op.

Voor het direct aanstralen is een paneel of spiegel aan de wand veel beter.
Je kan er dichtbij staan, en de directe warmte wordt heel snel opgenomen.

Voor permanente opwarming is een paneel aan het plafond wel weer energie efficiënter.

Hou bij de badkamer wel rekening met de elektra zones.

Bijna alle panelen mogen zonder problemen worden opgehangen in zone 2.
Voor meer informatie over deze zones zie onderstaande afbeelding

Hoeveel vermogen  is nodig voor het verwarmen van een ruimte

Allereerst is het belangrijk om te weten op welke manier je gaat verwarmen. Bijverwarming of hoofdverwarming.
Begrijpelijk is het dat voor hoofdverwarming een berekening leidend is, en voor bijverwarming de locatie en afstand bepalend is voor het vermogen.
Hou met het bepalen van hoeveel vermogen je nodig hebt hier dan ook rekening mee.

Prijzen infrarood verwarming

Als je zoekt op wat kost een infrarood paneel of wat kost infraroodverwarming dan kom je heel uiteenlopende prijzen tegen. Prijzen voor panelen variëren van €99 tot €2200 per paneel.

Hoewel een infrarood paneel heel goedkoop gemaakt kan worden zien we dat voor een prettige en energiezuinige werking het noodzakelijk is dat er gebruik wordt gemaakt van kwalitatief goede materialen. Kwaliteit kost helaas geld.
De goedkope panelen blinken dan ook vaak niet uit, al kan er wel eens een positieve uitschieter tussen zitten.

Kwaliteitsverschillen zijn te ontdekken in

  • Ophangsysteem
  • Verwarmingsmechaniek
  • Materiaalgebruik
  • Soort coating
  • Afwerking
  • Levensduur
  • Warmteafgifte per CM²
  • Opwarm snelheid
  • Verkleuring

Over het algemeen kan je ervan uitgaan, dat een kwalitatief goed paneel gemaakt is van minimaal staal, glas of keramiek, en een verwarmingselement heeft wat niet is van gemaakt Carbon. Ook de ophanging is meestal een gepatenteerd systeem.

Vooral bij infrarood panelen geldt dan ook “kwaliteit kost geld”. Desondanks kan het op lange termijn veel opleveren. Uit een studie van de TU Kaiserslautern blijk dat infrarood panelen tot 62% aan minder verbruik kan opleveren.

Informatie opvragen

Er wordt veel gezegd over alle soorten van isolatie eventueel in combinatie met vormen van ventilatie. En alle informatie op het internet maakt het er niet altijd makkelijker op. Bent u op zoek naar een gedegen en 100% onafhankelijk advies, dan zijn wij u graag van dienst.

achter elk advies zit een verdienmodel

Wilt u echt 100% onafhankelijk advies?.
Gratis onafhankelijk advies is meestal verkoop gedreven, en beperkt tot enkele producten.
Bij GGCW-advies betaald u voor onafhankelijk advies, en krijgt u de voor u echt beste keuze.