Zonnepanelen en het einde van de salderingsregeling

Waar moet je nu rekening mee houden bij de aanschaf van je zonnepanelen in verband met het einde van de salderingsregeling

voor het gemak ga ik ervan uit dat u weet wat salderen is
ook neem ik aan dat de salderingsregeling voor zonnepanelen ook daadwerkelijk stopt. Deze zal dan worden omgezet in een subsidie.
waar moet u dan nu al rekening mee houden bij uw aanvraag voor een zonnepanelen offerte.

Hedendaags wordt namelijk vaak nog steeds maar 1 vraag gesteld, namelijk; Wat is uw verbruik?

Wij adviseren u over meer dingen na te denken.

  • Wat is uw verbruik tijdens momenten dat uw panelen stroom opwekken?
  • Wat is uw verbruik wanneer de panelen geen stroom opwekken?
  • En heel belangrijk, wil ik zo efficient mogelijk opwekken, of wil ik zo veel mogelijk op wekken om ook in de winter voordeel te hebben van stroom inkoop tegen gereduceerd tarief?
  • Wat voor capaciteitsaansluiting heb ik?
  • Hoe lang wil ik gebruik maken van mijn installatie?

Waarom en hoe moet ik mijn verbruik weten tijdens de zonneopbrengsturen?

Het antwoord op waarom is heel makkelijk. Dit zijn de uren dat je gratis stroom nodig hebt en je stroom efficiënt kan gebruiken.
Het antwoord op hoe is heel wat lastiger. Niemand houdt precies bij wanneer je hoeveel stroom gebruikt.Ook heeft bijna niemand zo een regelmatig patroon dat dit ook nog eens voor elke dag geldt. Toch valt op deze tijden je stroom in de toekomst efficiënt te gebruiken.
een slimme meter kan hier enigszins inzicht in geven.

Waarom is mijn verbruik tijdens Niet zonneuren belangrijk

Dit zijn de kilowatt uren die je wel moet afrekenen.
Je zonnepanelen hebben op deze uren echter totaal geen effect.
Tot op zeker hoogte dan tenminste.

Wat wordt bedoelt met inkopen tegen gereduceerd tarief

Als je kwh’s verbruikt op niet zonne uren dan kan je deze verkopen aan je energieleverancier. Dit levert minder op dan 1 op 1 verbruik. Momenteel krijg je tot 9ct per Kw retour. Je kan dus extra produceren om je extra verbruik te compenseren. Hiermee reduceer je de aankoopprijs van je ingekochte stroom. je rendement op de panelen gaat hierdoor wel omlaag, zolang je onder je totaal verbruik blijft met terugleveren ontvang je volgens de huidige plannen nog wel een vorm van subsidie op de teruglevering.

Wat voor invloed heb ik op mijn opwektijden

Door gebruik te maken van een zuid zuid-west opstelling behalen we het hoogste rendement. Met salderen is dat altijd de beste optie. Dit zorgt echter wel voor hoge piekopbrengstenen lage dal opbrengsten. het plaatsen van de installatie zoals dat heet op Oost – West betekend een lagere piek opbrengst, maar een hogere dal opbrengst. Dit verschil wordt belangrijk omdat hiermee de tijden waarop u stroom opwekt worden uitgerekt en u langer gebruik kan maken van uw eigen zonnestroom Per saldo wekt u minder energie op. Maar tegelijkertijd kan het zo maar zijn dat u meer energie zelf kunt gebruiken. Dit zorgt per saldo voor een beter rendement op uw investering nadat we niet meer kunnen salderen. Een combinatie van beide is natuurlijk ook mogelijk

Waarom wordt mijn capaciteitsaansluiting belangrijk?

Als u stroom binnen krijgt via 3x 25A of hoger dan heeft u een 3–fase aansluiting. Deze is ook wel te herkennen aan de typering op uw energiemeter 3x230v/400v. Staat er op uw meter 1x230v of 230v dan heeft u een 1-fase aansluiting. Als u een 1-fase aansluiting heeft dan kunt u dit stuk tekst overslaan. Heeft u een 3-fase aansluiting lees dit dan aandachtig door, het kan u veel geld schelen als uw uw installatie juist kiest.

Als u een 3-fase aansluiting heeft dan kunt u een 3-fase omvormer nemen.
Meestal wordt in woningen echter nog gewoon de standaard 1-fase omvormer geplaatst. Deze is goedkoper in aanschaf en beter geschikt voor kleinere installaties.
Leveren uw zonnepanelen stroom en staat de wasmachine aan, dan kan het voorkomen dat u terug levert over fase 1 en verbruikt over fase 2.
een 1 fase systeem levert in dit geval gewoon terug aan het net. Dit terwijl u de stroom heel goed zelf zou kunnen gebruiken. dit kost u dus simpelweg geld. Terwijl u de stroom verkoopt tegen de inkoopprijs dient u tegelijkertijd de stroom in tegen de veel hogere verkoopprijs van uw energieleverancier.

Waarom maakt het uit hoe lang ik de installatie wil gebruiken?

In de meest ideale wereld gaat alles een leven lang mee. Tevens kan het tussentijds nog vernieuwd worden ook. Een product kan dan met de tijd mee veranderen. Voor zonnepanelen is dit niet zo, maar er zitten wel grote verschillen in levensduur en prestaties over langere periode.
In een berekening welke panelen voor u de beste zijn is het dus van belang te weten wat panelen na zeg maar 20 jaar voor een verwacht verbruik hebben. Welke garanties er op panelen en omvormers zitten. Zowel op zonnepanelen als op omvormers zitten hele verschillende prestatiecurves op de korte en op de lange termijn.
Hoe lang u gebruik wilt maken van de panelen bepaalt voor een groot deel welke panelen u dient aan te schaffen.
Het is natuurlijk millieutechnisch altijd beter panelen te nemen die de volle 35 jaar garantie hebben en functioneren. maar als u over 5 jaar vertrekt naar een nieuw optrekje, dan zijn deze wel een grotere aanslag op uw budget zonder voor u een meerwaarde te realiseren.
Het kan ook andersom zijn. Als u van plan bent oud te worden in de woning dan zijn panelen die 7 jaar goed rendement geven en daarna niet meer misschien minder geschikt voor u.

Een echt onafhankelijk advies helpt je verder

Hoe om te gaan bij zonnepanelen en het einde van de salderingsregeling?
Bij GGCW kan je hieromtrent advies inkopen. Je kan telefonisch overleggen met welke eisen van jouw nieuw aan te leggen systeem je rekening moet houden. Ook kan je ontvangen offertes laten controleren of ze aansluiten bij uw wensen. En je kan de aangevraagde offertes te samen laten doorberekenen. Je krijgt dan een overzicht van alle offertes die jou zijn toegestuurd met kosten en baten berekend via hetzelfde systeem.
Een soort van appels met appels vergelijken.
Dit geeft overzicht in je keuzes

zonnepanelen en elektrische verwarming Ja of Nee

Veel mensen komen met de opmerking “Ik wil Zonnepanelen, want ik wil gasloos wonen en de kosten beperkt houden.”
Diverse verwarmingssystemen passeren de revue, zoals een warmtepomp, of infrarood verwarming. zonnepanelen en elektrische verwarming is echter niet zonder meer toepasbaar

Weet vooral dat ik een groot voorstander ben van zonnepanelen.
Maar bij deze wil ik toch even wat zaken op een rijtje zetten alvorens hier zonnepanelen en elektrische verwarming te adviseren.

De huidige stand van zaken is simpel.
Als we 2000Kw verbruiken en 2000Kw opwekken, dan is onze rekening wat betreft het verbruik €0

Dit komt doordat we mogen salderen.
Kort gezegd mogen we onze opgewekte stroom terugleveren tegen dezelfde prijs als waar we stroom voor inkopen.

Voor ons als consument heerlijk, maar als energiemaatschappij wordt je er niet vrolijk van als je inkoopprijs gelijk is aan je verkoopprijs.

Per 1 januari 2025 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt en de regeling zal uiteindelijk dan ook geheel verdwijnen

Wat houdt dit in voor de zonnepanelen installatie.
Simpel gezegd. Gaat de energieleverancier minder betalen voor je reststroom als je hem niet nodig hebt dan wat je moet betalen als je die reststroom weer uit het net trekt.

Waar het vroeger alleen maar uitmaakte wat je per jaar opwekte, gaat nu dus ook meespelen wanneer je wat opwekt en wanneer je wat verbruikt.

Als we dan de volgende feiten erbij pakken.
In de 3 koudste maanden levert een PV installatie ongeveer 3% van de totale jaarlijkse stroomopbrengst.
In de 3 koudste maanden vraagt een electrisch aangedreven verwarming systeem ongeveer 80% van de totale jaarlijkse stroomvraag.

Om in de 3 koudste maanden volledig zelfvoorzienend te zijn met zonnepanelen heb je dus een gigantische overcapaciteit nodig op je PV installatie.

Zonnepanelen dus ja, maar na 2023 niet als oplossing om geen elektra te hoeven inkopen voor de verwarming

Wilt u meer advies omtrent zonnepanelen overweeg dan eens een dak inrichting advies
Wilt u meer advies over gasloos wonen kijk dan eens hier